Web sitesinde kullanılan görseller kullanıcılara nasıl etki eder?

Web sitesinde kullanılan görseller kullanıcılara nasıl etki eder?

"Bir resim bin kelimeye bedeldir" derler. İnsanlar, görsel bilgiyi neredeyse anında denilebilecek sürede işleyebilirler. Algıladığımız ve beyinimize iletilen tüm bilgilerin % 90'ı görsel verilerden oluşur. Kullanıcıların dikkatini çekmek ve ürününüzü farklılaştırmak için, görseller güçlü bir yardımcıdır. Tek bir fotoğraf ya da görsel çalışma, karmaşık bir metin bloğundan ziyade gözleyene daha fazla bilgi verebilir. Dahası, görüntüler dilde yaşanabilen engelleri, metnin basitçe yapamayacağı bir şekilde aşabilir.

Resimler sadece bir tasarım ögesi değildir, resimler kullanılarak tecrübe edindikleri kullanıcı deneyimlerini değiştirmeniz mümkün olabilir. Bu yazımızda, görüntüleri tasarımlarınıza başarıyla entegre etmenize yardımcı olacak yararlı ilkelerden bahsediyoruz.
 

Sadece alakalı görseller kullanın

Her görüntünün anlatttığı bir hikayesi vardır. Tıpkı yazarken olduğu gibi, başlarken önce söylemek istediğinizi biliyor olmalısınız. İlgi çekici görseller, hedef kitlenize ilham vermek ve etkileşim kurmak için benzersiz bir yeteneğe sahiptir ancak tüm görseller için bu söylenemez. Bazıları sadece yer kaplar ya da en kötü ihtimalle kullanıcının kafasını karıştırır. Bir tasarımdaki en tehlikeli öğelerden biri, yanlış mesaj aktaran görüntülerdir.

İnsanlar görsellere metinten daha hızlı tepki gösteriyorlar. Bu yüzden kullandığınız görsellerin içeriğinizi destekler nitelikte olduğundan emin olun.
 

Görseller görüntü kirliliği oluşturmamalı

"Fazlası iyidir" ilkesi görseller için geçerli değildir. Sitenizin var olma amacı bir resim galerisi olması değildir. Seçtğiniz fotoğrafların, ürün ya da hizmetleriniz hakkında bilgi vermesi gerekir. Tasarımlarınızda, yalnızca kullanıcının dikkatini çarpıcı bir şekilde çekebilecek sınırlı sayıda görsel kullanın
 

Bozuk görünmeyen ve olabildiğince yüksek kalitede olanları kullanın

Görsellerinizin tüm platformlar için uygun boyutta olduğundan emin olun (mobil, tablet, büyük-küçük monitörler, tv gibi cihazlar - Responsive tasarım özelliğine uyum sağlayan görseller!). Resimlerin pikselleri görünmemelidir, bu nedenle belirli oranlar ve çeşitli cihazlar için uygun çözünürlük boyutlarını test ettiğinizden emin olun. Fotoğrafların ve grafiklerin orijinal en boy oranlarında görüntülendiğinden ve bunların % 100 ölçeğinden büyük gösterilmediğinden emin olun. Tasarımınızdaki resim veya grafiklerin eğri, çok küçük veya çok büyük görünmesini istemezsiniz.

Responsive tasarımlı (ekran ölçüsüne göre uyumlu görüntüleme) web siteleri ve mobil uygulamalarda, çeşitli kullanıcı cihazlarıyla en iyi eşleşen görüntü çözünürlüklerini seçilir. Bu aşamada, tüm cihazların farklı ekran çözünürlükleri için bir resmin yeterli olmadığı açıktır ve özellikle çok sayıda görüntünüz varsa, görüntüleri tek tek kırpmak bezdirici olabilir.

Peki, otomatik olarak en uygun görüntü boyutları nasıl ayarlanır? Göreseller, ya online servisler ya da Photoshop gibi görüntü işleme programlarıyla yapılabilir. İçerik yönetim sistemlerinde bu işlemin yönetim paneli aracılığıyla da yapılması mümkün olabilir (Bilgi: Heyooweb hazır web sitelerinde fotoğraf ölçeklendirme işlemi otomatik olarak yapılır. Seçili alanın kırpılması mümkündür.)
 

Görüntü odaklı tasarım her sayfa için uygun değildir.

Estetik olarak göze hoş görünen görüntülerle insanların ilgisini çekmek kesinlikle önemlidir, ancak tasarımdaki diğer öğeleri görmeyi daha zorlaştırıyor da olabilir. Tasarımlarınızda gereğinden fazla görüntülere yer vermek, görenlerin tasarımınızla anlamlı etkileşim kurmasını ciddi derecede engelleyebilen aşırılıkta olabilir.
 

Bir bakış açısına sahip olun

Önce de dediğimiz gibi görseller mesajınızı ileten iletişim aracıdır. Bir bakışta net bir odaklanma hedeflenen konsepti iletirken, odak eksikliği görseli anlamsız hale getirir. Odak noktası belirsiz olduğunda görselin kalitesi de yok olur. Kullanıcıyı resimdeki anlamı buldurmaya çalışmayın, net bir kavramın unutulmaz bir şekilde kullanıcıya ulaşmasını sağlayın. Dikkat dağılımını en aza indirmeye çalışın ve resimlerinizdeki anlamlı öğelere odaklanmaya çalışın.
 

Gerçek insanları gösterin

İnsanların görüntüleri, kullanıcılarınızla etkileşim için çok etkili bir yoldur. Diğer insanların yüzlerini görmek, yalnızca bir ürününün söz konusu olmasından öte, onlarla bağlantı kurduğumuzu hissettiriyor. Söylemek gerekir ki pek çok kurumsal sitede sıkça, "güven vermek" için istihdam edilen ancak samimi olmayan ve gerçeğe uzak fotoğrafların kullanılmasına rastlanır. Kullanıcı Arayüz testleri, tamamen dekoratif amaçlı kullanılan fotoğrafların tasarıma nadiren bir değer kattığını ve kullanıcı deneyimini iyileştirmekten çok daha da fazla zarar verdiğini göstermektedir.

Çok basit bir kural! Uygulamanızın veya web sitenizin karakterine uyan kişilerin yüksek kaliteli fotoğraflarını kullanmak... Kullandığınız fotoğraf-görsel, ürününüzün, firmanızın veya yerel kültürünüzün orijinal bir temsilcisidir.

İpcucu:

  • Kalabalık bir çekim yerine tek bir ana konusu olan fotoğrafları kullanın.
  • Gerçek hikayeler içeren eden görüntüler için çalışın. İçinizden birilerinin ilginç şeyler yaptığı fotoğraflarını çekin. Bir ürününüz varsa, o ürünle etkileşim yaratacak yolları düşünün.


Görüntüleri tasarımla harmanlayın

Tasarımınızdaki görüntüleri kullanırken, kullandığınız resimlerin uygulamanızın veya web sitenizin estetiği ile eşleşip eşleşmediğini, uyuşup uyuşmadığını kendinize sorun.
 

Sonuç

Görsel ögeleri kullanılabilirliklerine göre düşünmek gerekir. Tasarımınızdaki tüm görsel iletişim, kullanıcı üzerinde kümülatif bir izlenim bırakır.


Yorum gönder

Konu hakkındaki fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
E-mail adresinizi spam için kullanmayız ve sitemizde göstermeyiz.

* Zorunlu alanlar