Web sitesi tasarımın SEO'ya etkisi nedir?

Web sitesi tasarımın SEO'ya etkisi nedir?

Web siteleri sıralamaları, çok daha karmaşık algoritmalarla belirlenmeye başladığından beri SEO (arama motoru optimizasyonu) konusu oldukça önemli hale geldi. Ancak, web sitelerinin SEO performansı aslında oldukça sezgisel faktörlerle belirlenmektedir. Arama motoruna bir sorgu girip, sonuçta hangi sitelerin gösterildiğini incelediğinizde, hangi sitelerin gösterildiğini anlamaya başladınız demektir.

Siteden çıkmadan sayfalara harcadığımız zaman kadar o siteden keyif alıyormuşuz gibi görünüyoruz ve web sitesinde gezindiğimiz sayfa sayısı gibi veriler gibi ek sinyallerle davranışlarımız yorumlanıyor. Siz de kendi internet gezinme alışkanlıklarınızı hatırlayın. Bir siteye girer girmez hemen terketmenize sebep olan tasarım özellikleri nedir? Ya da o siteyi çekici bulmanıza ve incelemeye devam etmenize sebep olan ögeler nedir? Bu iki soruya da herhangi bir şekilde belirgin bir cevabınız varsa, Google’la sandığınızdan fazla ortak noktanız olabilir. Arama motorları tarafından sitenizin en iyi şekilde değerlendirmesi için, web tasarımın SEO’ya olan etkisi hakkında durmak istiyoruz:

İlk görüşte edinilen fikir

İyi bir SEO performansı için; özgün, kaliteli ve yeni bir içerik elbette önemlidir ama ziyaretçiler web sitenize ilk girdiği andaki birkaç saniye içinde yazdığınız bir kelimeyi dahi okuma şansı bulamadan, tasarım özellikleri etkisiyle bir etki altında kalır: Okumaya devam etmeli miyim yoksa gitmeli miyim? Bunun için iyi değerlendirmeniz gereken tasarım ögelerinden bahsedeceğiz:

  • Okunaklı yazı: Öncelikle metninizin, arka planı üzerinde düzgünce görünebildiği bir kontrast uygulamalısınız. Örneğin açık renkli bir arka plan üzerinde koyu renkler kullanmalısınız (ya da tam tersi).
  • Renklerin psikolojiye etkileri: Renklerin insan psikolojisini nasıl etkilediğini araştıran bilimsel çalışmalar bulunuyor. Neyse ki bu etkileri anlayabilmek için akademik bir eğitim almayı beklememiz gerekmiyor. Şu yazımızda bu konu ele alınıyor: Renklerin duygulara etkisi nedir?
  • Yalınlık: Web siteniz söz konusu olduğunda bahar temizliği yıl boyunca sürer. Web sitenizde karşılaştığınız aksaklıkların giderilmesi, fazlalıkların çıkarılması ve önemli metin ve resimlerin öne çıkıp, göze çarpması için düzenlemeleri yapın. Sitenizi bu amaçla gözden geçirin.
  • Misafirperverliği elden bırakmayın: Ailelerimizden, misafirlere her zaman iyi davranmayı öğrendik. Bunu web tasarım diline çevirdiğimizde anlamı; örneğin, ziyaretçiyi oradan buradan açılan pop-up pencerelere boğmamak gerektiğidir. Elbette ziyaretçiyle dikkate değer bir etkileşim için mesajların verilmesi önemlidir. Ancak zamanlama herşeydir, ne zaman sorusuna verdiğiniz cevap önemlidir. Ziyaretçilerinizi en azından siteye ilk girdiklerinde sıkboğaz etmeyin.
  • Menü ister misiniz? (Evet lütfen): Sitelerdeki menüler ziyaretçilerin etkili bir şekilde sitenizden faydalanabilmesi için varlar. Mantıklı bir hiyerarşiyle yapılandırılmış menüleriniz ziyaretçilerinizin en iyi yardımcısıdır. Eğer menü bu işi mükemmel olarak yapıyorsa ziyaretçilerinize ayrıca bir kaos yaratmaktan kaçınmalısınız. Ve evet, Google’da bunu sever.

Sanal yol tabelaları

  • Bilindiği gibi, kağıda basılı gazetelerde en önemli haberler ön sayfaya ve en üste yerleştirilir. Bu kural web tasarım için de hala geçerlidir. Ziyaretçiler; logo, menü ve en önemli diğer bilgilere sayfayı biraz bile kaydırmaya ihtiyaç duymadan görebilmelidir. Kaydırmaya başladıktan sonra bile menü gibi önemli kısımlara erişim pratik olmalıdır. Aşağıdaki alanlarda da metin içi linkler kullanılarak ziyaretçi bir sonraki sayfaya yönlendirilebilir.
  • Link kullanımı yayılıyor. Web dünyasında, ziyaretçilerin başka sayfalarımıza geçmesini kolaylaştıran iç linkleri de kullanmalıyız. Çapa olarak bildiğimiz (Anchor) yolla sayfa içi belirli paragraflara erişimi kolaylaştırabiliriz. Böylece, kalabalık metinlerde onlara zaman kazandırmış oluruz. Arama motorları da bunları dizine ekler, bu sayfayı kullanıcı dostu sayar. Durun, dahası var! Linklerinizi rastgele metinler yerine anlamlı metinlerle oluşturmak istemez misiniz? Niçin? Çünkü “Burayı Tıklayın” yerine daha anlamlı (anahtar kelimelerden oluşan) metinler kullanarak dahili linkler oluşturabilirsiniz. Bu, hedef sayfanın o anahtar kelimelerdeki bulunabilirliğinin artmasını da sağlar.
  • Yoksa ekran mı bozuk! Dünya genelindeki cep telefonu kullanıcılarının % 62 si, 2018’de mobil cihazlarından internete bağlanmış. Peki sizin web siteniz için bunun anlamı nedir? Eğer ziyaretçiler küçük ekranlarında web sitenizin menüsünü rahatça  kullanamazsa ya da fotoğraf galerisinin çoğu ekran dışında kalırsa, site ziyaretçilerinizin ilgisi kaybolabilir. İyi haberimiz var: Heyoo – Hazır web siteleriyle hazırladığınız muhteşem içeriğiniz hem büyük ekranlarda hem de küçük ekranlı cihazlarda mükemmel olarak görüntüleniyor. Mobil uyumlu (responsive web site) görünüm otomatik olarak kullanıcı cihazına sunuluyor.
  • Web sitesinde doğru başlık kullanımı: Arama motorlarının kullanışlı bir menü ve sayfa içi dahili bağlantıları sevdiğinden bahsetmiştik. Bir ipucumuz daha var! Birincil başlık etiketleri (H1). Başlık etiketi sadece sitenizin okunabilirliğine yardımcı olmaz ayrıca arama motorlarına da çok şey söyler. Kısacası ziyaretçileriniz için iyi olan arama motorları için de iyidir.

SEO başarısı için görselleştirme

SEO dünyasında tartışmaların odağında her ne kadar metinler olsa da, web sitesindeki görsel ve videolar da sitenizin performansını arttırmakta önemli bir role sahiptir.

  • Web sitesini hızlandır: Ünlü bir deyiş vardır: Her web tasarımcının başını klavyeye vurmasının arkasında geç yüklenen bir web sitesi vardır. Tamam, gerçekten böyle bir deyişimiz yok ama olabilir de. Geç yüklenen web sitesi en sabırlı ziyaretçiyi bile usandırabilir ve siteyi terketmesine sebep olabilir. Web sitesi tasarımcıları olarak, kullanılan imajların optimizasyonunu sağlayıp bundan kaçınmak gerekir.
  • Kaliteden vazgeçme. Aslında bunu söylememize bile gerek yok, web sitesinde kaliteli fotoğraflar – görseller kullanmak zorundasınız. El sanatları ürünlerinizi, ofisinizi ya da çektiğiniz fotoğrafları sergilerken kristal netliğinde fotoğraflar kullanmalısınız.
  • Resimler bin kelimeye değer. SEO’nun söz konusu olduğu zamanlar hariç. Arama motorları kelimelerin değerini ayrıştırabilir ancak, insanların yapabileceği gibi görsellere bir değer atfedemez. Ancak yine de fotoğraflarınızı altına “alt” açıklayıcı metinlerini sağlayarak onlar için de yardımcı olabilirsiniz.

Açık anlaşılır bir yapı ve iyi bir web tasarımı ziyaretçileriniz için harika olur. Dolayısıyla etkili bir SEO sonucu için de gereklidir.

Yorum gönder

Konu hakkındaki fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
E-mail adresinizi spam için kullanmayız ve sitemizde göstermeyiz.

* Zorunlu alanlar